Tunnistatko sinä tunteesi? Testaa tunnelukkosi

 

Miten hyvin sinä tunnistat tunteidesi ja toimintasi välisen yhteyden?

Tämä on aihe minkä äärelle on tärkeää välillä pysähtyä. Erityisesti silloin, jos omassa toiminnassasi tulee vastaan tilanteita, joissa huomaat tunteiden vallassa toimivasi järjettömällä tavalla. Mutta toisaalta myös silloin, kun mitään suurempia haasteita ei ole, koska oman toiminnan tietoinen tarkastelu auttaa sinua ymmärtämään itseäsi entistä paremmin ja saatat tehdä havaintoja, jotka voivat olla sinulle hyvinkin tärkeitä.

Jopa aikuisille tunteiden tiedostaminen, tunteiden ymmärtäminen ja niiden käsittely voi olla vaikeaa. Nostan tässä esiin mustasukkaisuuden. Se on hyvä esimerkki siitä, miten erilaiset tunteet, joita et kykene ymmärtämään, voivat aiheuttaa haastavia tilanteita ja pahimmillaan rikkoa parisuhteen.

Poimi tästä vinkki, miten voit testata tunnelukkojasi.

 

Pysähdy tunnereaktioidesi äärelle

Oletko joskus miettinyt, kun raivostut jostakin asiasta, mistä voimakas reaktiosi johtuu? Tai kun koet sisimmässäsi pahaa oloa. Ymmärrätkö mistä paha olosi johtuu?

Usein se minkälaisia tunteita koet nykyhetkessä, miten ajattelet ja käyttäydyt voi olla lähtöisin lapsuudesta ja menneisyydestäsi. Kaikkeen toimintaasi vaikuttaa se, minkälaisia menneisyyden kokemuksia sinulla on ja miten olet aiemmin oppinut reagoimaan asioihin. Aikuisena voit kuitenkin oppia ymmärtämään itseäsi ja toimia määrätietoisemmin. Jos koet jonkin tunnereaktiosi haitallisena, sinulla on mahdollisuus opetella ymmärtämään sitä, miksi toimit juuri tietyllä tavalla ja voit tietoisesti harjoitella erilaista reagointitapaa.

Mustasukkaisuus on hyvä esimerkki tunnereaktiosta, jonka perimmäisiä syitä voi olla vaikea tiedostaa. Mustasukkaisuuden tunne on yleensä voimakas ahdistava tunne, joka saa tekemään asioita, jotka voivat olla itselle ja parisuhteelle haitallisia. Mustasukkaisuuden taustalla voi olla turvattomuuden tunne, jota olet saattanut kantaa mukanasi lapsuudesta asti. Mustasukkaisuudesta kärsivällä voi olla myös huono itsetunto ja taustalla aiempia hylkäämisen kokemuksia, jotka altistavat mustasukkaisuudelle. Kun opit ymmärtämään sitä, mistä mustasukkaisuuden tunne kumpuaa, voi olosi helpottua huomattavasti ja saattaa olla, että jonakin päivänä huomaat, että voit päästää irti näistä tunteista.

Erilaiset elämänkokemukset voivat vaikuttaa siihen, että tiedostamattomasti varaudut aina pahimpaan tai esimerkiksi käyttäydyt tietyissä tilanteissa, kuin pikkulapsi. Saatat jatkuvasti toteuttaa ihmissuhteissasi ja vaikeissa tilanteissa opittua toimintatapaa, joka ei aikuisena enää olekaan niin toimiva tapa reagoida ja käyttäytyä. Saatat tiedostamattomasti varautua esimerkiksi hylkäämisenkokemukseen tai muihin negatiivisiin tunteisiin. Tämä saa aikaan toiminnan, jonka avulla yrität selviytyä ja välttää mahdottomilta tuntuvia tunnekokemuksia. Usein on kuitenkin niin, että nämä selviytymiskeinot voivat olla haitallisia ja tämän takia tunnereaktioiden työstäminen on tärkeää.

Masennus, ahdistus ja paha olo, jota et kykene sanoittamaan pitävät kaikki yleensä sisällään tunteita, joiden äärelle on syytä pysähtyä. Joita tulisi tietoisesti tarkastella ja käsitellä niin, että oppisit vähitellen ymmärtämään tunnemaailmaasi ja lopulta myös hallitsemaan sitä.

Täytyy kuitenkin todeta, että on myös normaalia välillä reagoida asioihin niin, että sauhu tulee korvista, tai vaikkapa niin, että itket oikein olan takaa. Kukaan meistä ei voi olla kaiken aikaa hillitty ja hallittu, eikä se ole tarkoituskaan. Tunteita ei ole tarkoitus kieltää, vaan oppia ymmärtämään. Näin voidaan opetella käsittelemään jotakin haitallista toimintatapaa.

Tunnelukot

Jokaisella meistä voi olla jonkinasteisia tunnelukkoja, jotka saavat meidät aikuisena käyttäytymään läheisissä ihmissuhteissamme tietyllä tavalla. Joku voi olla ihmissuhteissaan aina se, joka uhrautuu ja jollain toisella taas voi elämässä näkyä riittämätön itsekontrolli. Nämä niin sanotut tunnelukot voivat kuormittaa mieltäsi. Kun kohtaamme tunteemme, tiedostamme ne ja käsittelemme niitä voimme oppia hallitsemaan tunnelukkojamme.

Tässä linkki testiin, jonka avulla voit selvittää mitä tunnelukkoja sinulla on. Tunnelukoista on kirjoitettu myös kirja, jonka tekijä on Kimmo Takanen. Hän on yksi skeematerapian edelläkävijöistä Suomessa ja jos tunnelukko testi herättää kiinnostuksesi aihetta kohtaan, suosittelen lukemaan myös siihen liittyvän kirjan.

Muista kuitenkin, että tämä testi on vain testi, joka voi antaa joitakin ahaa-elämyksiä. Se ei ole absoluuttinen totuus, ja testin tulos voi vaihdella riippuen siitä, missä mielentilassa sen teet. Tunnelukkotesti voi kuitenkin auttaa sinua tiedostamaan joitakin asioita itsestäsi.

Tässä linkki testiin → Testaa tunnelukkosi

Testi aukeaa uuteen välilehteen. Voit tilata testin tuloksen suoraan sähköpostiisi.

 

”Älä pakene vaikeita tunteitasi,

sillä ne voivat kertoa sinulle jotakin tärkeää”

 

Therese

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *