Missä ovat sinun juuresi? – Mihin sinä tunnet kuuluvasi?

 

Kovin moni elää nykyään niin hektistä elämää, että välillä on syytä pysähtyä miettimään omaa itseä ja sitä, kuka on ja mistä on tulossa.

Oman identiteetin kannalta on tärkeää tiedostaa se, missä ja minkälaisissa oloissa on kasvanut, minkälaisessa paikassa asunut ja elänyt, sekä kenen kanssa on viettänyt alkutaipaleensa. Toisille nämä ovat ihan itsestään selviä asioita ja toiset taas käyvät näitä asioita läpi esimerkiksi jonkin kriisin yhteydessä. Myös ne, jotka ovat syystä tai toisesta asuneet muualla, kuin omien vanhempiensa luona, varmasti pohtivat näitä samoja asioita yhä uudelleen ja uudelleen.

Se mitä ajattelet itsestäsi ja minkälaista tarinaa itsestäsi kerrot, muotoutuu sen mukaan, mihin tunnet kuuluvasi ja missä koet juuriesi olevan. Ajattelen jollain tavalla, että se mistä tunnet olevasi kotoisin, se paikka missä olet saanut kasvaa ja kehittyä, elää lapsuutesi ja nuoruutesi on kenties se paikka, missä juuresi ovat. Ehkä siihen paikkaan liittyy myös lämpimiä ajatuksia ja jonkinlaista turvallisuuden tunnetta.

 

Kun et kuulu mihinkään

 

Moni voi kuitenkin nykypäivänä kokea olevansa juureton. Saatat kokea olevasi kuin tuo yllä oleva puu, joka on myrskyssä kaatunut, ja juuret ovat irronneet sieltä, missä ne ovat alunperin olleet.

Voi olla, että olet lapsuutesi aikana asunut lukemattomissa eri paikoissa, ja et ole koskaan mieltänyt mitään paikkaa kodiksesi. Tai sitten olet ehkä elänyt niin turvattoman lapsuuden, että se vaikuttaa juurettomuuden kokemukseesi. Joskus voi toki olla niinkin, että vaikka olisit muuttanut elämäsi aikana useasti, koet silti juuriesi olevan jossain tietyssä paikassa, missä olet ehkä kokenut olosi turvalliseksi. Kun olot omassa perheessä ovat turvalliset, ei muuttaminen vaaranna identiteetin kehitystä, eikä lopputuloksena ole välttämättä juurettomaksi itsensä kokeva persoona.

Mutta entä sitten kaikki ne, ketkä kokevat itsensä juurettomaksi? Missä ne juuret ovat silloin, kun et ole koskaan saanut asettua mihinkään? Et ole saanut kokea kuuluvasi mihinkään. Mikään paikka ei ole kotisi ja missään ei ole sitä kaveriporukkaa tai kouluyhteisöä, jonka kanssa olisit saanut kasvaa aikuisuuteen asti ja jota voisit muistella lämmöllä. Tämän kaltaiseen kokemukseen kiteytyy monien menneisyys. Olet juureton. Et tunne kuuluvasi mihinkään.

 

Juurettomuuden tunne liittyy myös siihen, 

jos oma perhe syystä tai toisesta kääntää sinulle selkänsä.

Kun koet tulleesi hylätyksi, horjuttaa se omaa identiteettiä 

ja väistämättäkin alat etsimään sitä, mihin kuulut ja 

missä on hyvä elää.

 

On lohdullista ajatella, että elämässä voi selvitä mahdottomiltakin tuntuvista asioista. Myös juureton voi aikuisuudessa onnistua istuttamaan juurensa sinne, mistä lopulta löytää oman paikkansa ja missä kokee tulevansa hyväksytyksi. Silti voit samalla myös surra sitä, että sinulla ei ole sitä lapsuuden kotia, johon voisit jouluna mennä käymään tai minne voisit soittaa, kun tarvitset tukea. Juureton elämä, jossa et tunne kuuluvasi mihinkään luo tyhjyyden ja turvattomuuden tunnetta. Sisälläsi voi olla outo kaipuu johonkin, mitä ei ole olemassakaan. Mikäli menneisyytesi vaivaa sinua kovasti, saatat hyötyä keskusteluavusta ammattilaisen kanssa.

 

 

Perustarpeisiimme kuuluu yhteenkuuluvuuden tunne. Meillä on tarve kuulua johonkin, minkä ympärille myös muistomme rakentuvat. Jos olet juureton, löydät ehkä paikkasi jostain ja voit täyttää sisäisen tyhjiösi aikuisuudessa. Kenelle nämä asiat sitten tarkoittavat mitäkin. ❤ Muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä!

 

 

”Sinun ei tarvitse tietää nyt, missä juuresi ovat,

koska tulevaisuudessa voit istuttaa ne sinne,

missä koet tulevasi hyväksytyksi ja olevasi turvassa”

 

Therese

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *