Äitiys – tukea ja turvaa vai turvattomuutta ja ristiriitaisia tunteita?

 

Äitiys, tuo niin itsestään selvä asia, mutta silti niin paljon tunteita ja ajatuksia herättävä aihe. Vaikka et olisi äiti kenellekään, herättää omat muistosi lapsena saamastasi äitiydestä varmasti jonkinlaisia ajatuksia ja tunteita.

Toisissa sana äitiys saattaa herättää ristiriitaisia tunteita omaa äitiä kohtaan. Miten tulisi suhtautua aikuisena omaan äitiin, jos hän ei ole antanut sinulle sitä turvaa, jota olisit lapsena niin kovasti kaivannut? Entä miten olla itse äiti, jos kotona saamasi esimerkki äitiydestä ei ole niitä parhaimpia?

Tämä kirjoitus kumpuaa niistä kokemuksista, joita työelämässä olen saanut nähdä ja kuulla. Äitiys on aina ajankohtainen aihe, ja se herättää tunteita vuoden jokaisena päivänä, ei vain äitienpäivänä. Tai isänpäivänä. Koska tämä kirjoitus koskettaa yhtä lailla myös isyyttä.

Mitä jos äiti ei olekaan ollut sellainen kuin olisit toivonut?

Moni joutuu käymään erilaisten elämänkriisien yhteydessä läpi niitä lapsuuden kokemuksiaan, jotka liittyvät omaan perheeseen. Kuka sinun perheessäsi on huolehtinut päivittäisistä asioista? Kuka on laittanut ruoan ja kuka on huolehtinut, että lähdet aamulla kouluun? Äitiys, mitä ikinä se sinun perheessäsi onkaan pitänyt sisällään, kuvastaa yleensä suuria tunteita, rakkautta ja huolenpitoa.

Entä sitten, jos oma äitisi ei olekaan antanut sitä turvaa ja huolenpitoa, jota olisit kaivannut ja niin kipeästi tarvinnut. Jos äiti onkin ollut henkilö, joka ei ole kyennyt syystä tai toisesta huolehtimaan sinusta. Yleensä kaipuu turvallista äitiyttä kohtaan ei silti katoa. Se saattaa kyteä sisimmässäsi vielä aikuisuudessakin. Se saattaa aiheuttaa tuskallisia tunteita, jotka pulpahtavat pintaan aina hädän hetkellä ja päivinä, jolloin muut ihmiset juhlistavat äitiään.

Joskus tunteet omaa äitiä kohtaan voivat vaihdella, ja näiden ristiriitaisten tunteiden kanssa on opittava elämään. Voi olla, ettet ole saanut koskaan kokea minkälainen on se äiti, joka vie lapsensa harrastuksiin, joka menee koulun vanhempainiltaan ja joka järjestää ne isot juhlat, kun täytät 18. Siitä huolimatta äitisi voi olla sinulle rakas, vaikka joutuisitkin aikuisena painiskelemaan sen kanssa, miten äitiisi suhtaudut. Joskus elämä on tasapainoilua järjen ja tunteiden välillä.

Suru ja tunteiden työstäminen

Selvitäksemme ristiriitaisista tunteistamme tulee meidän joskus käydä läpi myös suru, joka liittyy menetettyihin toiveisiimme ja odotuksiimme sekä kohtaamaamme todellisuuteen. Suru antaa tilaa armollisuudelle ja inhimillisille ajatuksille, jotka jokainen äiti tässä maailmassa on ansainnut. Myös se, että joskus päällimmäinen tunne saattaa olla viha, on hyväksyttävä ja päästävä käsittelemään.

Elämä ei aina mene toiveidemme ja odotuksiemme mukaan, ja tärkeimmät ihmiset elämässämme voivat tuottaa pettymyksen. Usko siihen, että jokainen äiti kuitenkin sisimmässään on halunnut lapselleen vain parasta, pitää meidät järjissämme. Myös riittämättömään äitiyteen sisältyy yleensä jotain hyvää. Valitettavasti se ei aina vain riitä turvaamaan lapsen kasvuolosuhteita.

Moni myös varmasti tunnistaa sen, että menneisyytensä takia kipuilee oman äitiytensä kanssa. Tätä kipuilua toki tapahtuu myös silloin, kun omat kasvuolosuhteet ovat olleet hyvät, koska ulkopuolelta tulevat paineet laittavat meidät miettimään, mikä on riittävän hyvää lapsillemme. Armollisuus itseään kohtaan ei aina ole helppoa, mutta sitä voi opetella. Kun tarjoat lapsellesi rakastavan ilmapiirin ja rajoja silloin, kun sen paikka on, voit luottaa siihen, että lapsesi kasvaa riittävän tasapainoisesti. Terveen identiteetin kasvuun ei tarvita ihmeitä, kun kasvuolosuhteet ovat muuten kunnossa.

Unohdetaan siis turha vaativuus äitiyttä kohtaan. Äitiys on ennen kaikkea elämän mittainen matka, iloineen ja suruineen, tuskallisine tunteineen ja onnenhetkineen. Ja sinun, jonka äiti ei syystä tai toisesta ole ollut elämässäsi mukana, tulee tietää, että sinussa piilee sisäistä vahvuutta. Vahvuutta, jonka löytäminen voi joskus vaatia kyyneleitä, mutta kyynelten jälkeen se vahvuus kantaa taas eteenpäin.

 

”Äitiys on elämän mittainen matka,

joka pitää sisällään aina paljon rakkautta,

siitäkin huolimatta, ettet sitä juuri nyt huomaa”

 

Therese

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *